ReLove Post

Hoe het allemaal begon

Re-love, the joy of secondhand and handmade·Dinsdag 30 juli 2019·

Eerst even mezelf voorstellen. Ik ben Inneke en ik heb volgens mij een win for life gewonnen zonder een lotje gekocht te hebben. Ik ben namelijk gezegend met 4 prachtige kinderen, heb in Bart mijn perfecte partner gevonden, ik heb een tof huis in een buurt waar ik graag woon, heb een fantastische mama die ik heel graag zie, heb vrienden die me accepteren zoals ik ben, ben meter van een geweldig leuk kind, en ik mag me ook nog eens zaakvoerder noemen van Re-Love, een zaak waarin ik met hart en ziel mag werken samen met een geweldige collega (en hopelijk in de toekomst nog meerdere). Maar anderhalf jaar geleden voelde het allemaal niet zo positief aan. Na jaren werken met volle overgave in de sociale sector kwam ik plots in een burn-out terecht. En niet omdat de job te zwaar was of omdat ik teveel werk mee naar huis begon te nemen. Helaas wel omdat ik mezelf niet meer mocht of kon zijn in het werk dat ik deed. Ik heb de perfecte job mogen doen, als verantwoordelijke in 2 centra voor asielopvang (Turneia in Turnhout en Ziara in Retie), beiden uitgebaat door een private partner G4S. Daar heb ik mogen ervaren wat het betekent om met een enorm gemotiveerd en bekwaam team te mogen samenwerken, hoe belangrijk is dat er een goede teamsfeer is, hoe waardevol het is dat teamleden elkaar vertrouwen, hoe iedereen zijn plaats kan vinden en dat talenten elkaar kunnen aanvullen. Daar heb ik de visie, die ik na jaren werken met en voor mensen met een hulpvraag heb kunnen ontwikkelen, kunnen uitproberen en heb ik ondervonden dat het ook echt werkt. Na de sluiting ben ik in een gat gevallen en het lukte me niet meer om wat ik had ondervonden in de opvangcentra naast me neer te leggen. Het lukte me niet meer om mijn visie, waar ik rotsvast in geloof, opzij te zetten. Het lukte me niet meer om terug te gaan naar een doorsnee manier van hulpverlenen, een manier waarvan ik zeker wist dat het niet de juiste manier was. En toen ging dus het licht uit en wist ik even niet meer wie ik was of wat ik moest doen. Een gesprek met een psycholoog bracht duidelijkheid. Ik werd niet beter van thuis zitten. Teruggaan naar de sector waar ik ziek was geworden was geen goed idee. Maar ik moest wel iets doen met die visie waar ik zo vol over was. Ze merkte dat ik opleefde als ik kon vertellen over waar ik in geloofde. En toen wist ik opeens wat ik moest doen. Ik moest een plek zoeken waar mensen elkaar konden ontmoeten, laagdrempelig. Waar de koffie en de thee en eventueel zelfs de koekjes altijd klaar stonden. Waar mensen een sociaal netwerk konden opbouwen, waar mensen een plekje konden vinden en waar mensen zich veilig voelden. Maar hoe vind je zo’n plek? Een reis naar Denemarken, het land waar ik altijd mijn rust hervond, bracht de oplossing. Ik ging daar regelmatig een bezoekje brengen aan Guld og Rod, een tweedehandswinkel die rekverhuur deed. Ik sprak enkele keren af met de eigenaar daar, kwam terug thuis en maakte een businessplan op, zocht een pand en slechts 2 maanden later ging op 16/10/2018 Re-Love open. Een tweedehandswinkel waar we rekverhuur doen maar waar we ook proberen om mensen elkaar te laten ontmoeten. Een plek waarin elke bezoeker zijn waarde heeft. Een plek waar de koffie en thee (en effectief ook altijd iets lekkers) gratis klaar staat, waar we tijd maken om naar mensen te luisteren, waar gezelligheid troef is maar waar we ook in de toekomst zullen proberen om via workshops, info-avonden en dergelijke mensen hun talenten willen laten vinden, mensen sterker te maken en waar ecologie en hergebruik een belangrijke plek kan innemen. Ik ben nog niet hersteld van mijn burn-out, ik heb nog een hele weg te gaan, maar ik krijg weer enorm veel energie van het werken in de winkel. Ik doe opnieuw iets waarin ik mezelf kan zijn en geniet oprecht van alle reacties van zowel huurders, kopers als toevallige passanten. Ik doe opnieuw iets waarin ik geloof en heb dan ook nog eens het geluk dat Evy, een collega vanuit het opvangcentrum, zich mee wil inzetten om onze winkel uit te bouwen tot een geweldige winkel waar er koopjes kunnen worden gedaan, waar er altijd weer iets leuks te vinden is, waar er nieuwe contacten worden gelegd, waar mensen leren van elkaar, waar er gezelligheid en warmte is, waar er gelachen kan worden maar waar we ook tijd voor elkaar kunnen maken als het wat moeilijker loopt. En ik hoop dat jullie allemaal een even warm gevoel krijgen van Re-Love als ikzelf.

Inneke

42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven